Navigácia

  • Vesmírny obchod

    Vesmírny obchod

    Dňa 15.5.2024 sa to v  našej škole hemžilo predávajúcimi a kupujúcimi. Každá trieda si vytvorila obchodík s kreatívnymi názvami ako napr. : Polárka, U Marťankov, Star toys, Orion a množstvo ďalších. Obchod zaplnili rozličným tovarom, vytvorili cenovky a pustili sa do predávania. V rámci finančnej gramotnosti si vyskúšali manipuláciu s peniazmi, vydávanie z určitej sumy, rozmieňanie peňazí. Rozmýšľali, ako efektívne minúť svoje peniažky a zároveň si kúpiť, čo sa im páči. Každý žiak odchádzal domov spokojný, s dobrou náladou, výborným nákupom a super pocitom z dobre vykonanej práce. Ďakujeme žiakom i rodičom za venované predmety do obchodov.

                                         Mgr. M. Kochanová

  • MO v atletike

    MO v atletike

    V piatok 10.5. sa v areáli ZŠ Kalinovo konali MO v atletike. Našu školu reprezentovalo družstvo chlapcov aj družstvo dievčat. V konkurencii atlétov sa naši žiaci nestratili a dosiahli hodnotné výsledky. Chlapcom sa najviac darilo vo vrhu guľou, kde Mušuka sa stal majstrom okresu, Oláh Ľ. obsadil 2.miesto. V hode kriketovou loptičkou sa stal majstrom Berky D. a 3.miesto obsadil Oláh Ľ.. Štafeta na 4x60m v zložení: Račko, Sheremetia, Samko, Horváth obsadila 3.miesto. V suťaži družstiev chlapci skočili tretí.

    Dievčatám sa tiež darilo. Kučerová sa stala majsterka vo vrhu guľou, Kromholcová v hode kriketovou loptičkou, Kuviková skončila druhá v skoku do výšky a rovnako druhá skočila štafeta na 4x60 v zložení: Hedvigyová, Kromholcová, Kučerová, Melichová. V súťaži družstiev dievčatá skočili na 3.mieste. 

    Všetkým gratulujeme. 

     

    Mgr. Andrej Rončák

  • SLÁVIK SLOVENSKA 2024

    SLÁVIK SLOVENSKA 2024

    Dňa 9. mája 2024 sa konal 32.ročník okresného kola speváckej súťaže Slávik Slovenska. Folklór je ako zrkadlo národa, ktoré odráža jeho históriu, identitu a hodnoty. Naše žiačky sa poctivo pripravovali a dali do speváckeho výkonu kúsok seba. Veľmi pekne interpretovali ľudové piesne V Ábelovskom potoce, Voda sa vyliala, Kot som ja malá bývala, Keď som pásla húsky, Široko ďaleko sme sa milovali. Porota mala ťažkú úlohu a rozhodla nasledovne. V prvej kategórii sa na 1.mieste umiestnila Lenka Dováľová z 3.A triedy. V druhej kategórii si 1.miesto vyspievala Simonka Ďurovičová zo 4.A triedy. A krásne 2.miesto v druhej kategórii získala Silvinka Lehocká zo 6.A triedy. Dievčatám ďakujem za reprezentáciu našej školy a prajem veľa speváckych úspechov.

    Mgr. Jana Sivičeková

  • ROZPRÁVKOVÁ NOC V ŠKD

    ROZPRÁVKOVÁ NOC V ŠKD

    Dňa 26.5.2024 sme pre deti z ŠKD pripravili zážitkovú akciu v škole spojenú s prenocovaním.

    Škola sa pre nás otvorila po druhý krát o 17:00 a deti plné očakávania vstúpili do vesmírno-rozprávkovej ríše. Pripomenuli sme si nevidiaceho Hrebendu s jeho pomocníkom Ondríkom, ktorí po dedinách predávali knihy. Úlohou detí počas celého večera bolo získať časti mapy za splnené úlohy a nájsť našu novú planétu "Družinárik". Prešli si rôznymi skúškami. Poskladať správne názvy rozprávok, urobiť dramatizáciu rozprávky, vyrobiť si obraz "mesačný úsvit", či preletieť vo vesmíre prekážkovú dráhu, pristáť správne na vesmírnej lodi, ale aj výrobu vlastného portrétu vo vesmíre.

    Pri každej z týchto úloh sme videli na deťoch nadšenie s akým k nim pristupovali, úsmev a radosť nechýbali na ich tvárach a v ich očiach.

    Veríme, že tak ako my dospeláci sme prežili krásnu rozprávkovú noc, tak deti si to užili ešte o to viac...

    Ďakujeme všetkým deťom, našim pedagógm Aničke, Evke, Gitke, Grétke, Janke, Miške, rodičom Janke a Saške za krásne zážitky a v neposlednom rade vedeniu školy za sponzorovanie našej "Rozprávkovej noci".

     

                                                                                                                    Bc. Michaela Nosáľová

  • Leg godt - hraj sa dobre

    Leg godt - hraj sa dobre

    LEGO®️ stavebnice robia radosť deťom aj dospelým už od roku 1949. Vtedy uzreli svetlo sveta prvé LEGO kocky. Za ich stvorením stojí otec a syn Ole a Godtfred Christiansenovci. Vtedy ani len netušili, akú revolúciu spustia vo svete detskej zábavy. Lego sa dostalo takmer všade. Do domácností, zábavných parkov, počítačových hier... aj do škôl.

    Vďaka projektu „DIGITÁLNA BUDÚCNOSŤ“, do ktorého sa naša škola zapojila, môžeme našim žiakom práve prostredníctvom stavebníc Lego Education pootvoriť dvere do sveta robotiky. 

    V piatok 3.5.2024 sa za dverami 4.A triedy v ZŠ Školská 3 v Poltári konal jeden z mnohých takýchto dní Lega. Žiaci prostredníctvom stavebníc a tabletov vytvárali, skladali, programovali a použitím rôznych senzorov a motorčekov či ovládacích prvkov oživovali svoje stavby a modely. Všetko sa dialo  pod odborným okom p. uč. RNDr. Milana Bodnára. Sledovali sme  rozžiarené tváre detí, keď sa poskladané auto zrazu pohlo a jazdilo po triede, keď sa kolotoč začal otáčať, strecha na dome zatvárať, správne naprogramovaný stroj začal posúvať loď a všetky modely sprevádzali rôzne svetelné a zvukové efekty. Boli to nezabudnuteľné hodiny hry a učenia.

    Žiakov svet robotiky očaril. Už teraz sa tešia na ďalšie dni s Legom, kedy budú môcť vytvárať zaujímavé interaktívne modely.

                                                                                                              Mgr. Magdaléna Sýkorová

  • Deň Zeme na prvom stupni

    Deň Zeme na prvom stupni

    Pondelok 22.04.2024 bol pre žiakov prvého stupňa nielen poučný, ale aj veľmi zábavný. Pani učiteľky si pre nich pripravili stanovištia, na ktorých plnili rôzne úlohy. Tancovali, triedili odpad do príslušných kontajnerov, lovili rybky a venovali sa téme o lesných zvieratách. Na záver svoje vedomosti z prvouky a prírodovedy využili v hre ,,HUSI“.  Sviatok našej Matky Zeme sme ukončili silným pokrikom :,,Hurá, hurá, hurá!“ 

    Mgr. A.Bútorová

    Foto: tr. učiteľky

     

  • Deň Zeme na druhom stupni

    Deň Zeme na druhom stupni

    Zem je naším domovom, zdrojom potravy, čistej vody, vzduchu na dýchanie, energie, všetkého, čo potrebujeme k životu. Preto je veľmi dôležité zaujímať sa o jej stav, chrániť ju, zapájať sa do procesov, ktoré pomáhajú znížiť našu uhlíkovú stopu. Deň Zeme sa oslavuje od roku 1970. V našej škole sme si tento deň spríjemnili bohatým programom. Pozvanie prijala Mária Hricová - Bezobalček, útulok Šťastné labky, František Gabľas - poľovníctvo a Spojená škola - sadenie a pestovanie stromčekov. Ďakujeme všetkým zúčastneným.

     

    Mgr. A. Bútorová

    Foto: Mgr. M. Haviarová

  • SLÁVIK SLOVENSKA

    SLÁVIK SLOVENSKA

    Dňa 24.4.2024 sa konalo školské kolo speváckej súťaže Slávik Slovenska. Zazneli krásne ľudové piesne: Anička maličká, Bola babka, Ja do hory nepôjdem, V Ábelovskom potoce, Voda sa vyliala, Okolo mlyna, Tancovala by som, Široko, ďaleko, sme sa milovali, Svieti mesiac, Kot som ja malá bývala, Povedz mi môj milý, Hory, hory zelené, Zjedzte ma vĺčky, zjedzte, Zlatá brána a aj iné detské ľudové piesne. Mladí speváci ukázali čo je v nich a spríjemnili tak stredajšie popoludnie. O víťazoch rozhodla odborná porota. Všetci si zaslúžili veľkú pochvalu a každý zo spevákov si vyspieval darček, zlatý dukát, či sladkú odmenu. V okresom kole nás budú reprezentovať Lenka Dováľová, Simona Ďurovičová a Silvia Lehocká. Srdečne gratulujeme!

                                                                                                   Text:  Mgr. Jana Sivičeková

                    Fotografie: Mgr. Andrea Telek Nociarová, Mgr. Monika Malá, Anna Hanová

  • Volejbal

    Volejbal

    Apríl je v znamení športových súťaží. Ďalšou v poradí boli MO vo volejbale dievčat, ktoré sa konali 24.4. Kolektívu našej školy sa darilo veľmi dobre. Po dvoch jednoznačných víťazstvách a jednej remíze obsadili druhé miesto a od výhry v turnaji ich delil jediný bod. Dievčatám gratulujeme. Vzhľadom na to, že mnohé z nich tento rok v našej škole končia, im ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

    Mgr. Ivan Urda

  • Beseda so spisovateľom Petrom Gajdošíkom

    Beseda so spisovateľom Petrom Gajdošíkom

    Žiaci 1. stupňa ZŠ Školská sa 25. apríla zúčastnili besedy a stretnutia so spisovateľom Petrom Gajdošíkom. Pán spisovateľ prišiel za svojimi čitateľmi z Lučenca, kde žije, pracuje a tvorí. Peter Gajdošík je zaradený do zoznamu najlepších slovenských detských autorov.

    Jeho knihy Zverinec na siedmom poschodí..., Zvieratko pre Tadeáša, Pavúčikove dobrodružstvá, Striga zo strojovne, ale aj próza Z denníka počítačového hráča patria k obľúbeným titulom súčasných detí. Knižne vydal aj poviedky pre dospelých čitateľov Prachový mužíček a iné temné príbehy.

    Naši žiaci boli v Kultúrnom dome v Poltári zvedaví na detstvo, školské zážitky, rodinu, záujmy, cestovanie a prácu pána Gajdošíka. Dostali aj dobré rady, ako sa stať spisovateľom. Najviac ich ale zaujímali príbehy zvieratiek z knihy Zverinec na siedmom poschodí s podtitulom „alebo x dôvodov, prečo nechovať zvieratká v byte“, ktorú všetci prečítali. Veselé rozprávkové príbehy o spolužití ľudí a domácich miláčikov, množstvo humorných dialógov a nečakaných situácií dokáže zabaviť nielen mladších čitateľov. K rozprávkam si žiaci pripravili ilustrácie, ktoré pán spisovateľ vysoko ocenil.

        Bodku za príjemným predpoludním, ktoré sme strávili so zaujímavým človekom a s jeho veselými príbehmi, dala autogramiáda a spoločné fotenie.

                                                                                    Text: Mgr. M. Malá

                                                                                    Foto: PaedDr. A. Bodnárová, PhDr. D. Kminiaková

  • ROZPRÁVKOVÁ NOC V ŠKOLSKOM KLUBE DETÍ

    ROZPRÁVKOVÁ NOC V ŠKOLSKOM KLUBE DETÍ

     

     

    ROZPRÁVKOVÁ NOC

                                                V ŠKOLSKOM KLUBE DETÍ

    Termín: 26.4. -27.4.2024

    Miesto: budova ZŠ, Školská 3, 987 01  Poltár

    Zraz účastníkov: 26.4.2024 /piatok/ od 17:00 hod. do 17:15

    Ukončenie podujatia: 27.4.2024 /sobota/ od 8:30 do 9:00

    Pedagogický dozor zabezpečujú: vychovávateľky ŠKD, pedagógovia a rodičia

    P o p l a t o k   n a  ž i a k a : 10,- € je potrebné uhradiť do 15.4.2024 a odovzdať s prihláškou pani vychovávateľke

  • Zápis do 1. ročníka ZŠ

    Zápis do 1. ročníka ZŠ

    🍀🍀🍀🍀🍀

     

    Zápis dieťaťa do školy je dôležitý, ale aj slávnostný okamih. Je veľkým krokom pre budúceho prváčika a aj samotných rodičov. Každé dieťa, a hlavne to, ktoré má doma staršieho súrodenca, sa do školy teší. Vie, že sa tam niečo nové naučí a konečne bude vedieť čítať a písať ako ocko a maminka. Navyše určite dostane krásnu novú aktovku, po ktorej už tak dlho túžobne pozerá. 👀

    V dňoch 12. a 13. apríla 2024 sa konal ZÁPIS aj v našej Základnej škole, Školská ulica č. 3, Poltár.

    Po prvotnom zoznámení s budúcim prváčikom nasledoval motivačný rozhovor s pedagógom, ktorý sa snažil orientačne posúdiť školskú pripravenosť dieťaťa. ✏️🖍️🧮Okrem toho, že budúci prváci predviedli, čo všetko sa už naučili, zarecitovali aj básničky a zaspievali pesničky. 🎶🎵🎶🎵🎼

    Na záver si vybrali darček 🎁, dostali prvácky balíček a samozrejme PAMÄTNÝ LIST, ktorý im bude pripomínať tieto prvé vzácne okamihy v základnej škole.

    Ďakujeme, že ste si zvolili našu školu! ♥️

    Tešíme sa na vás v septembri!

     

    Mgr. Martina Kromholcová

    Foto: PhDr. Dušana Kminiaková

  • Škola hrou, hra v škole

    Škola hrou, hra v škole

    Väčšina z nás sa v živote stretla so stavebnicou Lego. Je to obľúbená stavebnica pre mladších aj starších staviteľov. Okrem stavania rôznych zaujímavých modelov a tvorenia vlastných stavieb je možné využiť lego aj na rozvoj informatického myslenia a pochopenie a osvojenie si základov robotiky.

    Priamo na tieto účely slúži stavebnica Lego Education. Je to stavebnica, ktorá okrem stavania umožňuje používateľovi svoje stavby a modely „oživiť“ použitím rôznych senzorov, motorčekov a ovládacích prvkov.

    Podarilo sa nám zapojiť do projektu Digitálna budúcnosť Nadácie Orange. To umožnilo našej škole získať niekoľko sád stavebnice Lego Education, S ich využitím sa môžeme s našimi žiakmi ponoriť sa do sveta robotiky a vytvoriť rôzne zaujímavé interaktívne modely.

    V rámci projektu absolvovali Mgr. Margaréta Kochanová a RNDr. Milan Bodnár školenie v certifikovanom vzdelávacom centre Kockovňa, kde sa zoznámili s používaním stavebníc Lego Education vo vzdelávaní.

    Po zaobstaraní stavebníc nastal ten správny čas, aby sa s nimi zoznámili aj ostatné kolegyne na prvom stupni. Stavanie modelov a ich oživenie pomocou programovania sa im zapáčili a veľmi sa tešili, kedy si to vyskúšajú so svojimi žiakmi.

    Podľa fotiek môžete vidieť ako sa im darilo.

     

    RNDr. Milan Bodnár

  • MO volejball chlapcov

    MO volejball chlapcov

    Športové súťaže pokračovali 15.4. MO vo volejbale chlapcov. Nášmu družstvu sa darilo striedavo a v konečnom poradí obsadili pekné 2.miesto. 

     

    Mgr. Ivan Urda

  • Stretnutie so spisovateľkou Elenou Hýbelovou

    Stretnutie so spisovateľkou Elenou Hýbelovou

    Pani Mgr. Elena Hýbelová je už na dôchodku a práve teraz si plní svoj sen - písať knihy. Jej prvá kniha sa volá Chicco živý šperk a je o psíkovi čivava. Druhá kniha hovorí o Anjelikovi, to je veršovaný príbeh, ktorý motivuje deti predškolského veku. Tretia kniha nesie názov Anjelik ide do školy - sú to básne pre deti, aby sa nebáli začiatku školy.

    Žiaci z 2.B a 4.B pani Hýbelovej napísali krásne básne a nakreslili obrázky, ktoré možno budú súčasťou jej ďalšej knihy ,,Deti tvoria srdcom“. Tešíme sa na ďalšie stretnutie s milou pani Elenkou.

     

    Mgr. A. Bútorová

    Foto: Mgr.M.Kromholcová

  • MO vo florbale

    MO vo florbale

    Dni 11.4 a 12.4.2024 sa niesli v znamení  MO vo florbale.  Ako prvý si zmerali sily chlapci. Reprezentantom našej školy, v porovnaní piatich škôl, sa viedlo veľmi dobre a po úspešných výsledkoch obsadili 2.miesto. 

    V druhý súťažný deň dievčatá tiež nezaháľali. Po organizovanej hre obsadili medailové 3.miesto. Gratulujeme. 

     

    Mgr. Ivan Urda

  • Zápis žiakov do 1. ročníka

    Zápis žiakov do 1. ročníka

    Zápis sa koná -v piatok 12. 04. 2024    od 12:00-do 19:00 hod.

                           a  v sobotu 13. 04. 2024   od 8:00-12:00 hod. 

     

    Viac informácií sa dozviete, keď si otvoríte na bočnej lište časť                                                                ZÁPIS  DO  1. ROČNÍKA

     

    Prosíme, aby na zápis prišli s dieťaťom obaja zákonní zástupcovia.

     

    Zapísať svoje dieťa do školy môžete aj formou vyplnenia elektronickej prihlášky, ktorá je na bočnej lište.

  • ŠKOLSKÝ KLUB DETÍ NA VERNISÁŽI

    Slávnosť spojená s otvorením výstavy výtvarného umenia bola pre nás jedinečným zážitkom. Deti zo školského klubu detí (ŠKD) sa zúčastnili na jej otvorení, ktorá sa konala dňa 10.4.2024 o 13.30 hod. Mali sme možnosť pozrieť si rôzne výtvarné dielka a aj použité rôzne výtvarné techniky. Všetky obrazy si zaslúžia veľký obdiv. Veľká vďaka patrí Miške Palkovej, Barborke Hámorníkovej a Stelke Poliakovej. Vaše výtvarné diela nám priniesli bohatý kultúrny zážitok. Ďakujeme aj dievčatám, ktoré vytvorili hudobné spestrenie vernisáže, našej Alžbetke Kromholcovej. Poďakovanie patrí aj ZUŠ v Poltári za starostlivosť a vedenie detí k umeniu. Ďakujeme.

       Kolektív  ŠKD

  • Super zážitok v Tranquilla parku

    Dňa 4. apríla  žiaci prvého a druhého ročníka zo Základnej školy na Ulici školskej v Poltári navštívili miesto plné pokoja a pozitívnej energie Tranquilla park v Kalonde. Tu sa  stretli s prekrásnou prírodou a mali možnosť nielen vidieť, ale aj dotknúť sa exotických zvieratiek ako sú alpaky či nandu pampový.  Na začiatku nás privítala majiteľka, pani Agáta, ktorá nám porozprávala ako park vznikol a  ako treba k zvieratkám pristupovať.  Chovali  sme hus landeskú, sliepky a kohúta Hosiho. Videli sme prepelice čínske,  shetlanského poníka, rodinky alpák a nandu pampového.   Možnosť zvieratká nakŕmiť, pohladiť ich, odfotiť sa s nimi bol pre deti neopakovateľný zážitok. Strávili sme krásne dopoludnie. 

    Ďakujeme za tento zážitok a zaujímavý výklad o zvieratkách.  


    text: Mgr. A. Telek Nociarová

    foto: Mgr. M. Miadoková, Mgr. M. Malá

     

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola
    Ulica školská č.3
  • riaditeľ školy: 0911 310 019
    +421 047 4222315

    vedenie@zsskolpoltar.edu.sk

Fotogaléria