Navigácia

  • Deň jablka a zdravej výživy v 1.A triede.

    Deň jablka a zdravej výživy v 1.A triede.

    21. október je vyhlásený za Svetový deň jablka. V stredu 18. októbra prebiehali v našej triede aktivity nielen s touto témou. Žiaci sa oboznámili s prospešnosťou jablka pre ľudské zdravie. Deti si pochutnali na jablkovej torte a jablkovej šťave. Sprievodnou akciou boli aj tvorivé dielne na tému „Najkrajšie jabĺčko“.

    V tento deň do našej triedy zavítala Dušanka, aby žiakom pri príležitosti Svetového dňa výživy zdôraznila potrebu zdravého stravovania sa. Výživa je významný faktor životného štýlu, ktorý ovplyvňuje zdravie.

    Cieľom programu je dosiahnuť zníženie energetického príjmu, príjmu tukov, najmä živočíšnych, ďalej cholesterolu, sacharidov a soli v strave. Samozrejme nesmieme zabúdať ani na dostatočný príjem tekutín a dostatok pohybu. Žiaci 1.A triedy  si tento deň pripomenuli zdravou desiatou a zaujímavou prednáškou, ktorú si pre nás pripravila koordinátorka prevencie Dušanka. Pri hravej aktivite sa žiaci zapájali a priraďovali vhodné obrázky ku kamarátom Športkovi a Hamčovi.

    Všetky aktivity v rámci Svetového dňa zdravej výživy sa nám vydarili a dúfame, že aspoň v tento deň sme sa všetci zamysleli nad znením príslovia: Zdravá výživa je základ zdravia.

     

     

                                                                                   text: Mgr. A. Telek Nociarová

                                                                                   foto: PhDr. D. Kminiaková

  • Zdravo – hravo

    Zdravo – hravo

    ,,Jesť, to je nevyhnutnosť, ale správne jesť, to je umenie“ – La Rochefoucauld

         Vyvážená strava je základom zdravia každého z nás, preto potreba zakotviť v deťoch správne stravovacie návyky spojené s dostatočným pohybom je mimoriadne dôležitá už od útleho veku.

    V duchu tejto myšlienky sa počas celého týždňa nieslo vyučovanie v triedach 1. a 2. ročníkov. Prostredníctvom zábavno – náučnej aktivity  k deťom zavítali kamaráti Športko a Hamčo, s ktorými spoznávali zdravý a nezdravý životný štýl. Naši zruční a šikovní prváčikovia prostredníctvom tvorivých dielní lepili a dotvárali jabĺčka. Odmenou pre nich bol výborný zdravý jablkový koláčik, ktorý pre nich pripravila ich. p. učiteľka Andrejka.

    Druháci si preverili svoje vedomosti v zeleninovo – ovocnej maxikrížovke, kde mali možnosť zdokonaliť sa v rozpoznaní jednotlivých druhov ovocia a zeleniny. V rámci matematiky si otestovali vedomosti v zdravých príkladoch. Atmosféru pri práci nám spríjemňovali dobroty od p. učiteľky Alenky, ktorá pre svojich žiakov pripravila zdravý šípkový čaj s citrónom, priniesla oriešky či lieskovce.

    No a ako by to bolo, keby sme sa v rámci matematiky nezdokonaľovali vo finančnej gramotnosti.  Vybrali sme sa teda do obchodu, kde sme si pozreli ponuku ovocia a zeleniny, či cereálneho pečiva a ostatných zdravých výrobkov. Všímali sme si aj ceny potravín, pretože vedieť si zadeliť peniažky na nákup je tiež veľmi dôležité. Do školy sme si so sebou odniesli mlieko, z ktorého žiaci vyrobili vynikajúci banánovo – mliečny koktail. Nechýbali nám ani zdravé ovocné taniere, z ktorých sa šírila vôňa široko-ďaleko. Druháci ich dokázali krásne naaranžovať z ovocia, ktoré si priniesli. Týmto zdravým sladkostiam nikto z nás nedokázal odolať. Rozvoniavali nám aj varené gaštany, ktoré sme si v našej školskej kuchynke pripravili a vychutnali na konci nášho skvelého dňa.

         Každý mesiac v roku nesie so sebou významné dni, ktoré stoja za povšimnutie a zamyslenie sa. Október nám so sebou priniesol Deň zdravej výživy, Deň jablka a v neposlednom rade aj Deň duševného zdravia. V našej škole sa snažíme žiakom vštepovať do života správne návyky, a to aj pripomínaním si takýchto dní. Kladieme dôraz nielen na fyzické zdravie, ale učíme deti vedieť si chrániť aj zdravie duševné.

    V dnešnej uponáhľanej dobe si mnoho rodičov ani nevšimne, ako ich deti vyrastajú. Svet je plný počítačov, mobilov či tabletov. Prechádzka na čerstvom vzduchu je nahrádzaná časom stráveným doma za televíznymi obrazovkami. Zdravie máme len jedno, preto spomaľme a zamyslime sa, či robíme všetko preto, aby sme si ho uchránili.

     

          Životný štýl, a najmä ten zdravý je len a len v našich rukách...

     

     

                                                                                                       PhDr. D.Kminiaková

  • Obri oceánov aj v Lučenci

    Obri oceánov aj v Lučenci

    Žiaci 5.B - ide sa na exkurziu! V Lučenci v synagóge nás čakajú...a tak sme sadli na vlak a išli sme...Pár minút vlakom a boli sme tam. Škoda len, že nás trochu zaskočilo počasie, slnko sa skrylo a bolo dosť chladno...ale išli sme dosť rýchlo, aby sme tam prišli na čas, a tak sme sa trochu zohriali.
    Výstava Obri oceánov nám priblížila veľké ryby a tvory, ktoré nemáme šancu vidieť naživo v mori, ani v oceáne. Páčilo sa nám, na poschodí sme dokonca počuli nahrávky zvukov týchto rýb. Po výstave sme išli na občerstvenie a nákupy do obchodov...bolo nám fajn.
    Začíname spoznávať nové veci a seba vzájomne. Tešíme sa na ďalšie aktivity.

     

    Mgr. Mária Kozáková

  • Policajná akcia na 1. stupni

    Policajná akcia na 1. stupni

    Práca polície je veľmi náročná, častokrát pri nej jej príslušníci nasadzujú svoje životy. V piatok 13. októbra zavítala do našej školy pani policajtka Janka Lempochnerová, aby žiakom 1. stupňa  porozprávala  o práci polície. Jej úlohou je vykonávať dohľad nad verejným poriadkom v našom meste, chrániť život, zdravie a majetok občanov, chrániť životné prostredie v meste. Policajtka im ukázala policajnú výzbroj a výstroj, ktorú používa pri práci. Žiaci si mohli s nadšením vyskúšať reflexnú a nepriestrelnú vestu, policajné čiapky, dokonca aj putá, obušok a zastavovací terč.

    Zaujímavé boli vlastné skúsenosti policajtky, o ktorých  deťom rozprávala vhodnou a zaujímavou  motiváciou. Vo  voľnom rozhovore deti komunikovali o všetkom,  čo ich zaujímalo. Zamerali sa na dodržiavanie pravidiel, ktorými sa máme v živote riadiť, na dodržiavanie školského poriadku, na  zásady slušného správania na ceste, na chodníku, pri jazde na bicykli, na  pravidlá a nebezpečenstvo  kontaktu s cudzími osobami a zvieratami.
    Na záver si pri obhliadke služobného  motorového vozidla  vyskúšali vysielačku, maják a terčík.

    Beseda  zanechala u detí  zážitky a motivovala ich ako byť čestným, statočným a disciplinovaným človekom.

    Ďakujeme a tešíme sa na opätovnú návštevu pani policajtky.

     

                                                                   Text: Mgr. A. Telek Nociarová

                                                                   Foto: kolektív učiteliek 1. stupňa

  • Výroba šarkanov v ŠKD

    Výroba šarkanov v ŠKD

    Prichádza jeseň🍁 🍂 🍃 a k nej neodmysliteľne patria aj šarkany...Dňa 9.10.2023 sme si aj my s deťmi vyrábali šarkanov, kde deti preukázali svoju kreativitu a prekvapili rozmanitosťou a farebnosťou... Pozrite sa sami😍                                                                                                                                   

    Kolektív ŠKD 

     

     

  • GAŠTANKOVO V ŠKD

    GAŠTANKOVO V ŠKD

    V dňoch 5.10. a 6.10.2023 sa nás ŠKD premenil na „GAŠTANKOVO“. Symbolom prichádzajúcej jesene nie sú len opadané farebné listy zo stromov. Deti v tomto období s potešením zbierajú gaštany a vyrábajú z nich zábavné postavičky, hračky, alebo malé predmety. Deti v ŠKD vytvorili slniečko, kvietok, dekorácie do kvetináčov, pavúčikov, zajkov, kocku a pod. Hravé tvorenie im prinieslo relax a radosť. Pritom sme zapojili jemnú motoriku, estetické zručnosti a rozvíjali si kladný vzťah k prírode. Poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa zapojili do zberu gaštanov. ĎAKUJEME.  

                                                                                                                 Pani vychovávateľky Evka, Miška, Janka

  • Zaváranie v ŠKD

    Zaváranie v ŠKD

    Rozdala už pani Jeseň deťom sladké dary, ponúkla ich pohárikom kompótovej šťavy.                              

    Odletela nebadane na jesennom vetre, hľaďte deti, padá lístie, obliekajte svetre.

    V dňoch 25.9.2023 – 27.9.2023 sa v našom školskom klube detí konalo „Zaváranie v ŠKD“. Jeseň je už v plnom prúde. Ako uchovávať jesenné dary z prírody? Počas rozhovorov s deťmi sme si rozširovali poznatky o uskladňovaní ovocia a zeleniny. Spomenuli sme si predovšetkým zaváranie. V školskom klube detí sme zavárali, hoci len z papiera, ale o to viac sme si priblížili danú tému. Deti si rozvíjali kreativitu a vzťah k výtvarnému umeniu. Naše umelecké diela nájdete vo fotogalérii.

                                                                                                         Vaše pani vychovávateľky Evka, Miška, Janka

  • Futbalový turnaj

    Futbalový turnaj

    V stredu 11.10.2023 sa na našom ihrisku za školou konal futbalový turnaj starších chlapcov . V zápasoch hraných systémom každý s každým sa stretli štyri družstvá: 9.A, 9.B, 8. ročník, 7.ročník. Vekový rozdiel hráčov nebol badateľný a zápasy boli vyrovnané. Z víťazstva sa na koniec tešili žiaci 8. ročníka. 

     Záver tohto slnečného športového popoludnia bol doplnený pri vyhodnocovaní o sladkú odmenu, ktorú každému účastníkovi doprialo riaditeľstvo školy.

     Osobitne bol odmenený najlepší strelec turnaja, trojgólový  Jano Samko z 9.B triedy. 

    Tešíme sa na ďalšie podobné športové stretnutia.

    Mgr. Urda Ivan

  • Návšteva včelieho kRaja

    Návšteva včelieho kRaja

    Včelí kRaj je vzdelávacia včelnica v Liešnici pri Kokave nad Rimavicou. Práve tam vycestovali vlakom naši tretiaci. Pod vedením Ing. Dávida Turčániho sa tam realizuje jedinečný projekt zameraný na spoznávanie života včiel a včelárov. Chceli sme si to aj my vyskúšať, aké je to byť včelárom, nazrieť do úľa, dozvedieť sa všetko potrebné a zaujímavé o fascinujúcom živote včiel, ochutnať rôzne druhy medu a tiež vyrobiť si vlastné sviečky zo včelieho vosku. Bolo to úžasné predpoludnie, počas ktorého sme zažili krásne chvíle.

     

    PaedDr. Anna Bodnárová

     

  • Didaktické hry 

    Didaktické hry 

    Dňa 8.9.2023 sme si pre žiakov našej školy pripravili v rámci didaktických hier rôzne športové súťaže. Deti nám predviedli svoje pohybové zručnosti. Areálom sa ozýval detský smiech a na ich  tvárach žiaril úsmev. Veríme, že si tento deň užili. 

    Mgr. Kochanová

     

  • Letný prímestský tábor

    Letný prímestský tábor

    "PLAVBA ZA PIRÁTSKYM POKLADOM"

    Dnes 14.8.2023 sa u nás aj počas prázdnin otvorili dvere našej školy pre deti, ktoré si užijú prímestský letný tábor "Plavba za pirátskym pokladom".

    Pre deti sme si pripravili na celý týždeň množstvo aktivít a dnes, aby sa z nich stali ozajstní piráti si vlastnoručne vyrobili ďalekohľad, kompas, pásku cez oko a nechýbal ani pirátsky klobúk. Ako by to bolo bez spevu? To predsa nejde, naučili sme sa a zaspievali sme si aj pirátsku hymnu... A samozrejme pohyb je tiež dôležitý a tak sme sa rozhýbali pri štafetových hrách... Už teraz sa tešíme na zajtrajší deň.

    2. deň prímestského letného tábora "Plavba za pirátskym pokladom"

    Pre deti sme aj na tento deň pripravili množstvo zaujímavých aktivít. Nemohla chýbať výroba pirátskej vlajky, veď každý piráti ju musí mať a spoločnými silami sme si vyrobili aj kormidlo, aby sme si mohli určovať správny smer. Zahrali sme sa hry s vodou, ktoré sa všetkým deťom veľmi páčili a zároveň sa pri nich v teplom letnom dni aj osviežili. Ďakujeme za ďalší krásny deň.

    3. deň v letnom prímestskom tábore sme sa previezli aj na koníkoch...Ďakujeme Ranč Megi ! 

    4. deň letného prímestského tábora

    Zábava, detský smiech, ale aj kreativita našich detí nechýbala ani v tento deň na našom školskom dvore... Zahrali sme sa hry, pri ktorých sa učia spolupatričnosti, trpezlivosti a sily spájajú v tímového ducha♥️.... A svoju kreativitu pretavili do krásnych malieb na drevo.

    5. deň prímestského letného tábora "Plavba za pirátskym pokladom"

    Tak ako všetko sa raz končí aj naša plavba za zábavou, zážitkami, spoznávaním nových kamarátov, tvorením, kreativitou sa dnešným dňom skončila a my ďakujeme všetkým deťom v skupinkách pirátov🏴‍☠️ , chobotničiek🐙 , rybičiek🐠 a námorníkov⚓ za všetky krásne chvíle s nimi🥰 🥰 🥰 . Zároveň sa chceme poďakovať našim pani vychovávateľkám Evke, Janke, Miške a pani asistentkám Aničke, Gitke a Maťke.

  • ŠKD NA STANOVIŠTIACH

    ŠKD NA STANOVIŠTIACH

    V dňoch 28.6.2023 a 29.6.2023 deti z ŠKD maľovali a skrášľovali v našom školskom areáli betónové plochy a taktiež mali možnosť prechádzať viacerými stanovišťami. Pri maľovaní sa nám podarili jednoduché motívy, ako napríklad stonožka, motýľ, slniečko, kvietky a nechýbal tu správny chlapec & správne dievča. Hneď vedľa nás bola relaxačná zóna s dekami, kde si deti mohli počas poobedných teplých dní oddýchnuť a zregenerovať sily. Ďalšie stanovištia mali pohybový charakter - súťaž v rýchlosti a obratnosti, v triafaní na cieľ a v prekonávaní prekážok. Medzi obľúbené stanovište zaradili deti aj spoločenské hry. Jedno stanovište sme však mali všetci spoločné a to bolo zamerané na čistenie, zber drevených konárikov v našom areáli. Všetci ste boli perfektní a zaslúžite si pochvalu.

                                                                                                                              Kolektív ŠKD

  • VÝLET HABAKUKY

    VÝLET HABAKUKY

    Klasické rozprávky majú svoje miesto aj v dnešnej dobe. Presvedčili sme sa o tom v piatok 23. júna, kedy sme mali možnosť zažiť atmosféru malebnej rozprávkovej dedinky HABAKUKY na Donovaloch. Tvoria ju ľudovo-fantazijné domčeky v štýle rozprávok Pavla Dobšinského. Herecký sprievodný program a umelecké kulisy nás vtiahli do atmosféry príbehov hrdinov rozprávkových kníh. Interaktívne divadelné predstavenia Zlatá priadka, Medovníkový domček a následný vedomostný kvíz urobili zo školského výletu nezabudnuteľný rozprávkový zážitok.

    Text: Mgr. M. Malá

    Foto: Mgr. M. Malá, Mgr. M. Kromholcová, A. Bidlová

  • Škola v prírode 2023 - Liptovský Ján

    Škola v prírode 2023 - Liptovský Ján

    V dňoch 12. 6. Až 16. 6. 2023 sa žiaci druhého a tretieho ročníka zúčastnili školy v prírode v Liptovskom Jáne. V nádhernom prostredí sa doobedu učili a v popoludňajších hodinách sa im venovali animátori z CK Slniečko. Tí si pre nich pripravili množstvo zaujímavých aktivít. Preverili ich vedomosti o ľudskom tele, deti si zašportovali, zatancovali. Užili si aj turistiku po okolí, večernú opekačku a diskotéku. Rozžiarené očká potvrdili, že si týždeň plný nových aktivít páčil a odchádzali domov s množstvom pozitívnych pocitov. My dúfame, že takéto podujatia sa nám podarí pre nich pripraviť čo najviac a na Švp budú spomínať len v dobrom.

                                                                                                                  M. Kochanová

  • Detské dni svätého Huberta

    Detské dni svätého Huberta

    Druháci a tretiaci absolvovali dňa 21.06.2023 zaujímavý výlet, kultúrno – náučné podujatie Detské dni svätého Huberta vo Svätom Antone.

    „Zver nielen loviť, ale hlavne chrániť a pochopiť jej význam v prírode.“ To bol odkaz legendy, ktorú nám zahrali žiaci zo Svätého Antona. Postupne sme objavovali svet živočíšnych zvukov, svet dravcov s ktorými žiaci nadšene spolupracovali. Navštívili sme tiež národnú pamiatku, barokovo-klasicistický kaštieľ, ktorý obývali šľachtické rody Koháryovcov a Coburgovcov. V bohatom zariadení kaštieľa sme obdivovali zariadenie a zbierky, v ktorých sa odzrkadľoval spôsob, vkus a záľuby týchto rodín. Súčasťou kaštieľa bola aj poľovnícka zbierka, ktorá obsahovala množstvo zaujímavých zbraní a loveckých trofejí.

    Obohatení o množstvo krásnych zážitkov sme sa šťastne vrátili domov.

    PaedDr. Anna Bodnárová

  • Výlet do Tatier

    Výlet do  Tatier

    Dňa 23. júna sa žiaci 4.A a 4.B triedy spolu s pani učiteľkami,  rodičmi a starými rodičmi zúčastnili výletu s bohatým programom. Prvá zastávka nášho výletu začala v samotnom srdci Muránskej planiny na lúke plnej priateľských sysľov. Dali sa nám aj pohladiť a vziať si maškrtu priamo z  rúk. Chodník korunami stromov Bachledka si nás získal nezabudnuteľným výhľadom z 32 m vysokej veže, vďaka ktorému sme videli  ako na dlani štíty Belianskych Tatier, unikátnu scenériu Pienin i malebné Zamagurie.

    Cestou domov sme sa zastavili v obci Telgárt pri najkrajšom železničnom moste pod Kráľovou hoľou   – Chmarošský viadukt. V kaviarničke Depo cafe sme si oddýchli a vychutnali kávičku či dobrý nápoj. V interiéri deti zaujal model vláčika, ktorý sa premáva vnútri po celom obvode vagóna.

     Domov sme sa vracali vo večerných hodinách, ale spokojní a obohatení o nové a zaujímavé zážitky.

     

    Autorka článku: Mgr. A. Telek Nociarová

    Foto: Mgr. A. Telek Nociarová, Mgr. M. Miadoková,  Anton Budiač

  • MAKSÍK

    MAKSÍK

    Matematická korešpondenčná súťaž MAKSÍK ponúka žiakom okrem sprístupnenia matematiky hravou formou aj objavovanie matematických záhad a možnosť logicky myslieť.

    V tomto školskom roku riešili úlohy MAKSÍKA druháci a tretiaci. V napínavých príbehoch im boli ponúknuté rôznorodé zaujímavé úlohy s ilustráciami, ktoré riešili v piatich kolách počas celého školského roka.

    V júni po absolvovaní všetkých súťažných kôl získali titul „Múdry Maksáčik“ títo žiaci:

    z 2.B Petra Bangová, Martina Cibuľová, Miroslav Kýpeť, Ján Melich, Jennifer Radičová

    a Jakub Sojka, z 3.A Šimon Lehocký a Hanka Škodová, z 3.B  Miroslava Garajová.

    Diplom s titulom „Najmúdrejší Maksáčik“  a vecné ceny dostali žiaci z 3.B Natália Hricová, Lukáš Kučera a z 2.A Alžbeta Kromholcová, ktorá dosiahla najlepšie výsledky v rámci našej školy a zároveň sa zaradila medzi najúspešnejších riešiteľov Slovenska.

    Srdečne gratulujeme!

    Mgr. Monika Malá

  • Olympijský deň

    Olympijský deň

    Dňa 20.6.2023 sa žiaci a žiačky našej školy zúčastnili Olympijského dňa v obci Kalinovo. Tento športový deň organizovala ZŠ s MŠ Kalinovo v spolupráci s Olympijským klubom Lučenec. Bola to vydarená akcia, všetci zúčastnení odchádzali s pocitom víťazstva a vzornej reprezentácie.

    Naši žiaci dosiahli nasledovné športové výsledky :

    Beh na 800m chlapci - 1.miesto Peter Národa

    Beh na 60m chlapci – 3.miesto Patrik Klaga

    Beh na 60m dievčatá – 2.miesto Andrea Hedvigyová

    Skok do diaľky chlapci – 2.miesto Martin Belko

    Skok do diaľky dievčatá – 2.miesto Nina Melichová

    Hod kriketovou loptičkou dievčatá- 1.miesto Emma Kromholcová H

    od kriketovou loptičkou chlapci – 3.miesto Daniel Berky

    Skok do výšky chlapci – 3.miesto Martin Belko

    Skok do výšky dievčatá – 2.miesto Viktória Kuviková

    Vrh guľou chlapci -3.miesto Radoslav Mušuka

    Štafeta 4*60m chlapci- 3.miesto Martin Belko, Peter Národa, Patrik Klaga, Nikolas Horváth

    Štafeta 4*60m dievčatá- 3.miesto- Andrea Hedvigyová, Emma Kromholcová, Nina Melichová, Viktória Kučerová

    Obidve družstvá, chlapci a dievčatá, sa umiestnili na 3.mieste. Všetkým srdečne gratulujeme a prajeme ďalšie športové úspechy.

     Mgr. Janka Kubaliaková

  • SLÁVIK SLOVENSKA 2023 – krajské kolo

    SLÁVIK SLOVENSKA 2023 – krajské kolo

    Dňa 9. júna 2023 v Koncertnej sále Konzervatória Jána Levoslava Bellu v Banskej Bystrici sa konala celoslovenská spevácka súťaž detí v interpretácii ľudovej piesne. Našu ZŠ Školská 3 Poltár v speve reprezentovala žiačka Hanka Škodová (3.A). Prvú ľudovú pieseň Keby som ja mala spievala spolu s klavírnym sprievodom s prestížnou umelkyňou Mgr. Art. Zulfizar Zázrivá, PhD., ArtD. Druhú pieseň Po záhrade chodila zaspievala Hanka a capella, teda bez sprievodu hudobných nástrojov, tak ako sa to vyžaduje, je to jedna z podmienok v speváckej súťaži. Ďakujeme Michaele Škodovej za vedenie Hanky k ľudovej hudbe a zároveň prajeme ešte veľa speváckych úspechov.                                               

    Mgr. Jana Sivičeková

  • TETOVACIE ŠTÚDIO V ŠKD

    TETOVACIE ŠTÚDIO V ŠKD

    V rámci Medzinárodného dňa detí sme v ŠKD vytvorili pre deti "tetovacie štúdio", ktoré im v ich sviatok vyčarilo ešte väčší úsmev na tvári...

    Detičky naše zlaté, ďakujeme, že ste... 🥰  Ste nielen našou inšpiráciou, ale aj veľkou a nenahraditeľnou súčasťou našich životov.

    Ľúbime vás ❤️                                    

     pani vychovávateľky ŠKD

Novinky

Kontakt

  • Základná škola
    Ulica školská č.3
  • riaditeľ školy: 0911 310 019
    +421 047 4222315

    vedenie@zsskolpoltar.edu.sk

Fotogaléria