Navigácia

  • Fašiangový karneval na 1. stupni

    Fašiangový karneval na 1. stupni

    Dňa 9.2.2024 sa na 1. stupni uskutočnil karneval spojený so zaujímavými súťažami. Deti si zmerali sily v hode kruhmi na cieľ, prešli si zaujímavou cestičkou a v balónovej „vojne“ si vyskúšali svoj postreh, rýchlosť a kolektívnu súdržnosť. V krásnom sprievode masiek nechýbali rôzne zvieratká, ale ani moderné rozprávkové postavičky, či šašovia a nadprirodzené bytosti. Masky predstavovali i zástupcov rôznych profesií ako sú hasiči, kozmonauti, lekári a iné. Vyvrcholením karnevalu bola diskotéka a ocenenie najzaujímavejších masiek, ktoré si deti pripravili spolu s rodičmi a ktoré zaujali nás všetkých. Veríme, že sa takto o rok znovu zabavíme a zaspomíname si aj na časy minulé, ktoré patria k našim tradíciám.

     

                                                                                  Mgr. M. Miadoková

                                                                                  Foto: PhDr. D. Kminiaková

  • Karneval v ŠKD

    Karneval v ŠKD

    Dnes to u nás v ŠKD vyzeralo ako v Benátkach... Po chodbách a v triedach sa pohybovali krásne doma vyrobené alebo kúpené masky rôzneho druhu, ako napríklad: víly, Minecraft postavičky, lienka či Hermiona z Harryho Pottera a rôzne iné...

    Zábavu sme zavŕšili diskotékou a rôznymi súťažami ako metlový tanec, tanec s loptičkou a súťaž v jedení tyčiniek.

    Ďakujeme deťom za skvelé popoludnie a super zábavu.

    Vychovávateľky Evka, Janka a Miška

  • Deň bezpečného internetu

    Deň bezpečného internetu

    ,,Šírme digitálne dobro“

    Touto myšlienkou sme si spolu so žiakmi pripomenuli Deň bezpečného internetu, ktorý si každoročne pripomíname druhý februárový utorok.

    Mobily, počítače, tablety – naši spoločníci počas dňa, ktorí sa nám okrem sprostredkovania nespočetného množstva informácií vedia postarať aj o vyplnenie voľného času. Práve generácia mladých ľudí svoj voľný čas trávi za monitorom  počítača a  mobilu. Namiesto osobnej komunikácie s rovesníkmi počas športu, či prechádzky uprednostňujú kamaráta virtuálneho s ktorým zdieľajú zážitky na sociálnych sieťach....

    Keďže sa čoraz viac znižuje veková hranica jeho užívateľov, je nutné zdôrazňovať bezpečnosť na internete najmä u detí.

    Počas minulého týždňa sme preto spoločnou diskusiou so žiakmi odhaľovali nebezpečenstvá online sveta. Prostredníctvom pútavých príbehov sme zisťovali, na čo si dať pozor a čomu sa vyvarovať pri práci s internetom. Oboznámili sme sa s pojmom kyberšikanovanie a ako ho rozpoznať, zásadami ochrany pred ním. V neposlednom rade sme si povedali, čo je základom kybernetickej bezpečnosti a spomenuli sme si stránky slúžiace na pomoc pri výskyte problému. Povedali sme si tiež o filtrovaní informácií, pretože nie všetko, čo na internete čítame je pravdou.

    Moderná spoločnosť kladie čoraz väčší dôraz na zručnosti vo využívaní informačno - komunikačných technológií, preto je nevyhnutné preventívne pôsobiť hlavne na populáciu detí a oboznamovať ich s nástrahami virtuálneho prostredia. Internetová sieť vďaka svojej anonymite vytvára ideálne prostredie pre nekalé činnosti, ktoré vo veľa prípadoch môžu končiť aj tragicky.

    Rodičia, buďte preto aj vy prosím obozretní v tom, koľko času vaše dieťa venuje práci s internetom, či na akých sociálnych sieťach trávi svoj voľný čas.

     

    Text: PhDr. Kminiaková

    Foto: Mgr. Kromholcová, Mgr. Sýkorová

  • "SPÁJAME GENERÁCIE"

    "SPÁJAME GENERÁCIE"

    Dňa 5. 2. 2024 naša škola zahájila projekt v spolupráci so Zariadením sociálnych služieb v Poltári: "Spájanie generácií", v ktorom chceme spríjemniť chvíle našim seniorom s deťmi z ŠKD a to príjemnými popoludniami a spoločnými aktivitami. Zoznamovací deň sme zahájili spoločenskými hrami ako napríklad Človeče, nehnevaj sa!, pexeso, dáma, kartovými hrami, ale aj stavaním stavebníc. Už teraz sa tešíme na ďalšie popoludnie strávené vo vašej spoločnosti.

    Ďakujeme za sladké občerstvenie a príjemne strávený čas s vami.

    Vychovávateľka Miška

  • KLAUNIÁDA V ŠKD

    KLAUNIÁDA V ŠKD

    Fašiangové obdobie tradične patrí zábave, veselosti a karnevalom. V dňoch 18.1.2024 - 19.1.2024 sme v školskom klube detí odštartovali fašiangové prípravy. Deti o karnevale majú predstavu a tú sme zachytili cez tvorivé dielne, kedy si mohli deti vyrobiť klaunov, či Šaška – Jaška, ktorý nesmie chýbať na ozajstnom karnevale. Niektoré deti sa premenili na malých klaunov, ďalšie si dotvárali omaľovánky, kreslili a vyfarbovali škrabošky, alebo chystali fašiangovú výzdobu. Všetci boli usilovní, ukázali šikovnosť, zapojili manuálne zručnosti, popustili uzdu fantázii a spoločne sa tak tešili na piatkový karneval.

                                                                                                             Tím vychovávateliek ŠKD

     

  • VŠETKOVEDKO

    VŠETKOVEDKO

    Koncom januára sme dostali oficiálne výsledky 15. ročníka celoslovenskej vedomostnej súťaže VŠETKOVEDKO, ktorá sa konala v novembri 2023 aj v našej škole.

    Súťaž je určená pre všetkých žiakov 1. stupňa ZŠ, súťažiaci v nej majú možnosť zábavnou formou si preveriť svoje vedomosti a logické myslenie vo viacerých predmetoch, precvičiť si čítanie s porozumením.

    Snaha všetkých súťažiacich bola ocenená diplomami, u niektorých aj vecnými cenami. Diplomy „Všetkovedkov učeň“ získali:

    z 1.A  M. Botoš,

    z 1.B  M. Bodnár,

    z 2.A  P. Dirbák, S. Findra, S. Kancko, M. Kasák, M. Luptáková, M. Palková, J. Poliak,

              T. Růžičková, L. Skýpalová, L. Sojka, T. Vaš,

    z 3.A  L. Dováľová, I. Dorka, P. Kapec, A. Kromholcová, J. Obročníková,

    z 3.B  N. Hudecová, M. Kýpeť, J. Melich, J. Radičová,

    zo 4.A  M. Hazuchová

    zo 4.B  L. Kučera, Z. Škrabáková.

    Vo veľkom súboji „o najmúdrejšieho medzi najbystrejšímí“  najlepšie výsledky,

    diplom „VŠETKOVEDKO“ a vecnú cenu získali:

    z 1.A  Miroslav Hric,

    z 1.B  Amia Telek,

    z 2.A  Samuel Kolda,

    zo 4.A  Hanka Škodová,

    zo 4.B  Miroslava GarajováNatália Hricová.

    Všetkým súťažiacim gratulujeme a tešíme sa z ich úspechov!

                                                                                                    Mgr. Monika Malá

  • ŠALIANSKY MAŤKO

    ŠALIANSKY MAŤKO

    Vo štvrtok 1.februára 2024 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského. Táto súťaž vznikla na Slovensku už v roku 1991 a od tohto obdobia sa vyprofilovala na významnú a známu súťaž v prednese slovenských povestí. Naši žiaci súťažili v troch kategóriách a ich umiestnenie bolo nasledovné:

    I. kategória (2. a 3. ročník):

    1. miesto – Nela Hudecová (3. B)
    2. miesto – Samuel Kolda (2. A), Ján Melich (3. B)
    3. miesto – Sabínka Vývleková (3.A), Sofia Strmeňová (3.B) .

    II. kategória (4. a 5. ročník):

    1. miesto – Natália Hricová (4.B)
    2. miesto – Katarína Račková (4.B), Miroslava Garajová (4. B)
    3. miesto – Nela Paulenková (5.A), Stela Poliaková (5.A)

    III. kategória (6. a 7. ročník)

    1. miesto – Matúš Kubelka (6.A)

    Žiaci, ktorí sa umiestnili na prvých miestach, postúpili do okresného kola súťaže, ktoré sa bude konať 27. februára 2024 v Kultúrnom dome v Poltári. Všetkým zúčastneným srdečne blahoželáme a želáme veľa úspechov v ďalších recitačných súťažiach.

    Text: PhDr. Katarína Koldová

    Foto: Mgr. N. Tušimová, PaedDr. A. Bodnárová

  • Kritické myslenie

    Kritické myslenie

    Je ťažké myslieť ľahko....dnes sme skúšali MYSLIEŤ KRITICKY...ktorých 20 slov by si nechal na svete, keby si mal všetky ostatné zgumovať? A prečo práve tie? A z tých 20-tich slov, vedel by si napísať súvislý text? Ako tvoríme definície? Popíš vec, bez veci...že je to „ odveci“? Vôbec nie, práve naopak , neverili by ste ako nás to bavilo...Tešíme sa na ďalšie pokračovanie....ahooooj!!!

    Na našu prácu sa môžete pozrieť v pripojenom padlete.

     

    Mgr. Mária Kozáková

  • Vianočný pozdrav detí ŠKD

    Vianočný pozdrav detí ŠKD

    Dňa 10.1. a 11.1. 2024 sme urobili radosť vianočným programom našim babkám a dedkom v Domove sociálnych služieb Tilia a Jasmin v Slanej Lehote a v Zariadení sociálnych služieb v Poltári, ktorý sme v decembri museli preložiť zo zdravotných dôvodov. No aj napriek tomu, že Vianoce sú oficiálne za nami, priniesli sme ešte na chvíľku vianočnú atmosféru medzi nás všetkých a to v podobe kolied, vianočných piesní, básničiek, zahraných skladieb na klavíri, flaute a gitare, ale aj vianočným tancom.

    Ďakujeme, že sme mohli byť s vami a tešíme na ďalšie stretnutia.

    Vychovávateľky Evka, Janka a Miška

  • Pečenie perníkov v ŠKD

    Pečenie perníkov v ŠKD

    Ku Vianociam neodmysliteľne patrí pečenie perníkov a preto sme sa aj my v našom školskom klube detí venovali tejto tradícii. Deti s chuťou a radosťou prispeli svojou pomocou ku ich výrobe a zdobeniu. Hotové perníky ste mohli vidieť a aj si ich zakúpiť na mestskom podujatí "Vianočná atmosféra pre všetkých", kde sme mali stánok s výrobkami žiakov našej školy.

    Vychovávateľky Evka, Janka a Miška

  • Kostúrov výtvarný Poltár

    Kostúrov výtvarný Poltár

    Aj v tomto školskom roku sa žiaci školy zapojili do výtvarnej súťaže Kostúrov výtvarný Poltár, ktorá je venovaná poltárskemu výtvarníkovi p. PhDr. Jánovi Kostúrovi.

    Námetom prác tohtoročnej súťažnej prehliadky bolo Zátišie urobené ľubovoľnou technikou. Súťažilo sa v štyroch kategóriách.

    Žiaci našej školy vytvorili veľa krásnych obrazov z ktorých postúpilo na súťaž 15 prác. Z nich odborná porota vybrala v každej kategórii tri.

    Naši mladí umelci dosiahli vynikajúce umiestnenie.

    V kategórii 1.stupeň ZŠ sa na 1. mieste umiestnila Zoe ŠKRABÁKOVÁ  a na 2. mieste Katarína RAČKOVÁ.

    V kategórii 2. stupeň ZŠ sa na 1. mieste umiestnila Viktória JANÍKOVÁ a na 3. mieste Andrea HEDVIGYOVÁ.

    Všetkým súťažiacim blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu.

     

                                                                                                                               Mgr. E. Košťáliková

  • Mikulášska párty v ŠKD

    Mikulášska párty v ŠKD

    Dňa 6.12.2023 sa na chodbe našej školy v popoludňajších hodinách rozliehal smiech, hudba a hlavne úžasná nálada. Pre deti sme si na Mikuláša pripravili Mikulášsku párty so súťažami, kde súťažili v jedení perníkov, hľadaní cukríkov v "múčnom snehu" a tancovali s pinpongovou loptičkou a popri tom sme si zatancovali a zabavili sa tancom nie len na vianočné pesničky....

    Ďakujeme detičky za skvelý deň 🥰🥰🥰

    Vychovávateľky Evka, Janka a Miška

  • Šantenie so Šaškou Baškou

    Šantenie so Šaškou Baškou

    Dňa 19.12.2023 sa žiaci prvých ročníkov zúčastnili vianočného divadielka so Šaškou Baškou. Spolu s Baškinými kamarátmi si žiaci spoločne zaspievali i zatancovali a dozvedeli sa, že Vianoce sú nielen o darčekoch, ale aj o priateľstve a láske medzi ľuďmi. Zároveň sa naučili, že s „hudbou svet krajší je a pieseň nikdy nikoho nezradí.“  Veríme, že sa takto spoločne zabavíme aj pri iných príležitostiach.

     

                                                                                                          Mgr. M. Miadoková

                                                                                           Foto: Mgr. A. Telek Nociarová

  • Exkurzia do hvezdárne v Rimavskej Sobote

    Exkurzia do hvezdárne v Rimavskej Sobote

    Dňa 7. decembra  sa naši prváci a druháci  vydali za vesmírnym zážitkom do Hvezdárne v meste Rimavská Sobota,  ktorý ich naplnil novými poznatkami z

    oblasti astronómie a jej príbuzných vied.

    Súčasťou nášho výletu bola prednáška spojená s interaktívnym výkladom o planéte Zem, o striedaní dňa a noci, o rozmiestnení planét slnečnej sústavy.

    Potom sme sa ocitli v absolútnej tme prednáškovej sály, kde sme si pozreli film o kozmonautoch  - o ich pobyte v rakete, o beztiažovom stave počas kozmického letu. Zopakovali sme si vedomosti o Slnku, o meteoritoch a  hviezdach. Podrobnejšie sme sa oboznámili o Mesiaci, a jeho fázach a o prvých ľuďoch, ktorí navštívili túto prirodzenú družicu.  Keďže nám počasie neprialo, pozorovať Slnko sa nám nepodarilo. Exkurzia sa nám páčila a domov sme odchádzali plní skvelých zážitkov, dojmov a nových vedomostí.

     

                                                                        článok: Mgr. A. Telek Nociarová

                                                           foto: Mgr. M. Malá, Mgr. M. Miadoková

  • Šikovné ruky

    Šikovné ruky

    V rámci záujmového krúžku Mladý horár a predmetu technika si žiaci našej školy osvojujú pracovné návyky a manuálnu zručnosť. Počas výroby užitočných i dekoratívnych predmetov uplatňujú svoje teoretické znalosti, predstavivosť a technické myslenie.

    Mgr. Michal Apjár

  • V ŠKD nasnežila láska

    V ŠKD nasnežila láska

    V dňoch 29.11.2023 a 30.11.2023 sa v školskom klube detí tvorili zimné obrázky. Prvý sneh prebudil v deťoch radosť, šantenie a tvorivosť. Netradičné kreslenie v snehu, vykrajovanie zo snehu a výroba srdiečok všetkých rozveselila. Deti mali ľubovoľnú tému a samé si vybrali si tú najkrajšiu – „Lásku“. Práve láska nás všetkých spája a tak to bolo aj v tieto nádherné zimné dni. Všetky zimné dielka môžete vidieť vo fotogalérii. Veríme, že Vás potešia.

                                                                                                                              Kolektív ŠKD

  • Príprava vianočných pozdravov v ŠKD

    Príprava vianočných pozdravov v ŠKD

    Dňa 22.11.2023 sme v našom školskom klube detí zahájili výrobu vianočných pozdravov, s ktorými sa potešia nielen naši seniori, ale budú zároveň dňa 16.12.2023 súčasťou mestského podujatia "Vianočná atmosféra pre všetkých", kde si ich budete môcť zakúpiť v stánku našej školy za symbolickú cenu.  Ďakujeme našim deťom za ich kreativitu pri výrobe vianočných pozdravov a spolu sa tešíme na príchod najkrajších sviatkov v roku - Vianoc.   

    Pani vychovávateľky Evka, Miška, Janka

  • Spoznaj región Novohrad

    Spoznaj región Novohrad

     Novohrad patrí medzi významné historické regióny Slovenska. O jeho bohatej histórii a kultúre prišla 5.12.2023  porozprávať žiakom štvrtého ročníka ZŠ na Školskej ulici v Poltári etnologička Novohradského múzea a galérie v Lučenci Mgr. Michaela Škodová.

    Z jej odborného výkladu a  pútavej prezentácie sme sa dozvedeli veľa nových poznatkov nielen o našom, ale aj susedných regiónoch Gemer, Horehronie, Podpoľanie, Hont. Spoločne sme putovali ich minulosťou i súčasnosťou.

    Našu pozornosť však  najviac pútal  náš región s  rozprávkovým menom NOVOHRAD.

    Slovom i obrazom sme navštívili hrady  Fiľakovo, Modrý Kameň, Divín a Halič. Sledovali sme veľkú stopu Turkov v našom regióne i život poľnohospodárov a  pastierov. Získali sme  nové poznatky o bohatej hrnčiarskej, sklárskej a keramickej minulosti.

    Záverom sme sa oboznámili s činnosťou Novohradského múzea a galérie v Lučenci, ktorá spravuje viac ako 25 000 archeologických, etnologických, historických a galérijných zbierkových predmetov.

    Ďakujeme pani Mgr. Michaele Škodovej za  hodnotnú a pútavú prednášku o  minulosti i súčasnosti regiónu Novohrad.

     

    Mgr. Magdaléna Sýkorová

  • Mikuláš s florbalom

    Mikuláš s florbalom

    Tento predsviatočný čas sme si spestrili školským turnajom vo florbale žiakov. Chlapci našej školy vytvorili štyri družstvá  a pred rozdávaním sladkostí si ešte s chuti  zahrali ich obľúbený florbal. Samozrejme, že nechýbala ani potrebná štipka súťaživosti a tak nespomenúť výsledky by bolo hriechom.

    Deviataci vyhrali všetko čo sa dalo, teda víťaz bol jasný. Ostatné družstvá mali po jednom vyhratom zápase a o poradí rozhodlo skóre. 2.miesto - 8.A, 3. miesto - 8.B a na 4.mieste určite nie najhorší siedmaci. Gratulujeme.

       Mgr. Urda Ivan

  • Ako poskytnúť prvú pomoc?

    Ako poskytnúť prvú pomoc?

    Rozprávať o poskytovaní prvej pomoci môžeme robiť kedykoľvek a kdekoľvek. Stačí načrtnúť situáciu a v hlave si premyslieť, ako by človek konal. Už v detskom veku je vhodné začať riešiť niektoré situácie a pomáhať tak žiakom, aby za daných okolností  situáciu zvládli. Je to náročná práca, ale v prípade ľudského života neoceniteľná pomoc. Veď čo ak to raz bude práve ten náš ...

    Oslovili sme preto pani Elenku Adamickú, pracovníčku Červeného kríža a záchranárku, ktorá prišla deťom vysvetliť a názorne ukázať základné princípy prvej pomoci. Táto akcia mala za cieľ zvýšiť povedomie detí o dôležitosti prvej pomoci a poskytnúť im základné vedomosti a zručnosti v tejto oblasti. Žiaci mali možnosť zoznámiť sa s niektorými základnými zásadami prvej pomoci. Inštruktáž zahŕňala napríklad vysvetlenie ošetrenia rán, zlomenín či názornú ukážka stabilizovanej polohy. Deti chodili na inštruktáž postupne po skupinkách, mohli si vyskúšať stabilizovanú polohu. Žiaci sa aktívne zapájali a odpovedali na otázky. Niektoré už vedeli, no mnohé sa priučili. Taktiež sme si zopakovali telefónne čísla a kontakty, ktoré sú nevyhnutné v prípade potreby poskytnutia pomoci. Odborníci zdôrazňujú, že včasná a správna reakcia v núdzových situáciách je kľúčová a každý by mal mať základné vedomosti o prvej pomoci.  

    Všetko sa nedá naučiť hneď a treba si zručnosti a vedomosti stále opakovať a prakticky skúšať, preto sme sa dohodli na ďalšom stretnutí.

    Ďakujeme aj pani Lenke Sojkovej za sprostredkovanie stretnutia, za milú pozornosť pre deti a priamu činnosť s našimi žiakmi.

     

    Text: PaedDr. Anna Bodnárová

    Foto: Mgr. Martina Kromholcová,

    Mgr. Andrea Telek Nociarová

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola
    Ulica školská č.3
  • riaditeľ školy: 0911 310 019
    +421 047 4222315

    vedenie@zsskolpoltar.edu.sk

Fotogaléria